Ας γνωρίσουμε το ZZ plant!

Υπάρχουν φυτά που όλοι μπορούμε να έχουμε στον χώρο μας, ακόμα και αν δεν είμαστε ιδιαίτερα συνεπείς με τη φροντίδα τους. Ένα από αυτά είναι και το ζαμιοκούλκας ή αλλιώς ζάμια! Μπορεί να το έχετε ακούσει και ως “ZZ plant”, από τη συντόμευση της λατινικής του ονομασίας Zamioculcas zamiifolia. Πάμε λοιπόν να γνωρίσουμε καλύτερα αυτό το αγαπημένο φυτό και να μάθουμε συμβουλές για να το φροντίσουμε αναλόγως.

Κατάγεται από τα μακρινά τροπικά δάση της Αφρικής. Έχει σκούρα γυαλιστερά πράσινα φύλλα και όσο περίεργο και αν ακούγεται ανήκει στην ίδια οικογένεια με το ανθούριο και το σπαθίφυλλο. Χαρακτηρίζεται από πολύ αργό ρυθμό ανάπτυξης, ενώ συνήθως το ύψος του φτάνει τα 80εκ.

Image

Πρόκειται όπως είπαμε για ένα πολύ εύκολο φυτό στην φροντίδα του, καθώς μπορεί να επιβιώσει μέχρι και σε μέρη με πολύ χαμηλό φωτισμό και χρειάζεται ελάχιστο πότισμα. Ακόμα και να το ξεχάσετε για μεγάλο χρονικό διάστημα, εκείνο θα επιβιώσει! Η μεταφύτευση γίνεται σε αραιά χρονικά διαστήματα, κάθε 2-3 χρόνια.

Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό σε προσβολές από ασθένειες και έντομα. Μπορείτε ωστόσο προληπτικά να ψεκάσετε τα φύλλα του με διάλυμα πράσινου σαπουνιού.

Image

Θα μπορούσαμε λοιπόν να πούμε ότι η ζάμια αποτελεί ιδανική επιλογή για αρχάριους στην φροντίδα φυτών και όσους απουσιάζουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Καλή επιτυχία!