Λαχανόκηπος

Τα τελευταία χρόνια, ακούμε όλο και περισσότερους να επιθυμούν την επαφή με τη φύση, έστω και για κάποιες στιγμές μέσα στους γρήγορους ρυθμούς της πόλης. Πολλοί από αυτούς επιλέγουν να αποκτήσουν το δικό τους λαχανόκηπο στην αυλή τους, στην ταράτσα ή ακόμα και σε κάποια γωνιά στο μπαλκόνι του σπιτιού. Εκτός από τα οφέλη στη διάθεση που προκύπτουν από την ενασχόληση με την καλλιέργεια λαχανικών, η κατανάλωση των τελικών προϊόντων είναι ιδιαίτερα επωφελής τόσο στην υγεία μας, όσο και στην τσέπη μας.

Επιπλέον, είναι διαπιστωμένο πως τα λαχανικά που καλλιεργούνται σε αργούς ρυθμούς και στην κατάλληλη εποχή, είναι πιο αρωματικά και γευστικά συγκριτικά με αυτά του εμπορίου. Για αυτό λοιπόν και εμείς θα σας δώσουμε ορισμένες οδηγίες με σκοπό να σας ενθαρρύνουμε να ξεκινήσετε την δική σας παραγωγή.

Image
Image

Αν δεν διαθέτετε κάποιο κομμάτι γης που να μπορεί να καλλιεργηθεί, η λύση είναι να χρησιμοποιήσετε κάποια ζαρντινιέρα ή κάποιο υπερυψωμένο παρτέρι που θα γεμίσετε με χώμα. Επιλέξτε ένα χώμα καλής ποιότητας, καθώς έτσι θα θέσετε γερές βάσεις από το ξεκίνημα. Επιλέξτε κάποιο σημείο χωρίς άμεση έκθεση στον ήλιο και κατά προτίμηση κοντά σε βρύση, για να διευκολύνετε τα ποτίσματα. Για την προετοιμασία του χώματος, προσθέτουμε τύρφη, κομπόστ και κοπριά.


Οδηγίες

  • Ποτίζετε αρκετά συχνά τα νεαρά κηπευτικά.

    Φροντίστε να ποτίζετε αρκετά συχνά τα νεαρά κηπευτικά (κάθε 2-3 μέρες), ώστε να αποκτήσουν ισχυρό ριζικό σύστημα.

  • Ανάλογα με την εποχή θα επιλέξουμε και τα λαχανικά που θα φυτευτούν

    Ενδεικτικά, το φθινόπωρο φυτεύονται λαχανικά όπως το λάχανο, το κουνουπίδι, το μπρόκολο, το σπανάκι και μυρωδικά όπως μαϊντανό, άνηθο και σέλινο. Την άνοιξη, μπορούμε να επιλέξουμε από μία μεγάλη γκάμα φρούτων και λαχανικών, όπως φράουλες, ντομάτες, αγγουράκια και μελιτζάνες.

    Είναι επίσης μία πολύ καλή ευκαιρία να δοκιμάσετε να καλλιεργήσετε είδη τα οποία συναντάται πιο σπάνια στο σούπερ μάρκετ ή στο μανάβικό σας, όπως κίτρινα ντοματίνια, λευκές μελιτζάνες και τα μωβ καρότα. Βεβαιωθείτε ότι κρατάτε τις απαραίτητες αποστάσεις μεταξύ των φυτεύσεων.

  • Ποτίζετε ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε εποχής
Εάν ακολουθήσετε σωστά όλα τα βήματα, θα μπορέσετε μετά από κάποιο χρονικό διάστημα ξεκινώντας από τους 2 μήνες να απολαύσετε τους πρώτους καρπούς του κόπου σας!

Ένα ακόμα χρήσιμο τιπ : ανάμεσα στα καλλιεργούμενα είδη, φυτεύστε μερικούς βασιλικούς και κατιφέδες, ώστε να προσελκύουν τα έντομα εκείνα αντί για τα φρούτα και τα λαχανικά σας.

Καλή επιτυχία !